Den Europeiska sångens stora pris

Jag tänkte här i min första BLOGG om schlagern ägna mig lite åt hur det hela började.......


Det hela började år 1955 då man genom generalförsamlingen inom Europeiska radiounionen som kort kallas EBU beslutade att tävlingen "den europeiska sångens stora pris" skulle gå av stapel år 1956. Ursprungsidén kom från Italiens egen sång tävling San Remo festivalen som hade pågått sedan 1951.

Man ville göra en internationell motsvarighet av tävlingen som skulle sändas över det gemensamma tv-nät som fått namnet Eurovisionen. Det allra första året deltog sju länder: Tyskland, Belgien, Italien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike och slutligen det land som var värdland och som också av gick med segern, nämligen Schweiz. Låten var "Refrain".

I dag är tävlingen en del av årets största och mest sedda nöjes program i hela Europa. Delar av Oceanien, Afrika, Asien och faktiskt Kanada sänder tävlingen. Tävlingen har också väckt intresse i "staterna" att göra en liknande tävling. Vem vet, kanske det blir "The world song contest i framtiden"? Jämför det med de första deltagar antalet 1956. I år kommer 43 länder att delta. Sverige dök inte upp först 1958 två år efter starten, då med Alice Babs som representerade Sverige med sången "Lilla stjärna", vi slutade på en hedrande fjärde placering av tio deltagande länder. Sverige tillhör en av elit länderna i Eurovision Song Contest. Vi har fyra segrar bakom oss, 1974 ABBA med " Waterloo" 1984 Herrey´s och Diggiloo, 1991 Carola med "Fångad av en stormvind" och senaste vinsten 1999 med Charlottes "Tusen och en natt". Vi har för det mesta kommit bland topp tio och det är man lite stolt över. Irland står för hela sju segrar. Frankrike, Storbritannien och Luxemburg står för fem vinster var. Portugal har deltagit längst i tävlingen sedan 1964 men utan att vinna en endaste gång. Som bäst har man nått en sjätte plats.


I dag är det mer accepterat att delta och gilla Melodifestivalen än vad det var förr. Folk som säger att de inte tittar, tittar på det så är det bara! Tävlinegn har fått fram en hel del kult klassiker som spelas flitigt och sjungs på en hel del karaokeställen. Många av Sveriges Elit musiker inom musik Sverige har deltagit och de som inte gjort det kommer tids nog att göra det. Mycket har hänt under de snart 54 åren som tävlingen hållit på. Jurysystem som byttes till telefon omröstningar, orkestern bytes ut till musik på band. I dag är det mycket mer en visuell tävling där inte bara sången eller musiken räknas utan även käder, framförande, fart och fläkt och en hel del mer eller mindre avancerade danssteg bakom artisten. Medan balladerna får alltmer svårt att hävda sig. I år är det också åttonde året som man använder sig av delfinaler i den svenska Melodifestivalen.



fortsättning följer.....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0