Här är strax efter det att Carola och Andreas förlorade sin final plats där jag som Länstidningens representant fanns på plats. Bilden är dessutom tagen mitt i en intervju efter tävlingen då vi fick möjligheter till samtal med stjärnan


En evighet..en kort sekund..när vi blev en..med tid och rum... Så många minnen.......Ett Bra schlagerår där Carola gjorde framgångar i Aten


Den största festivals framgången. Där Sverige vann med carolas låt " fångad av en stormvind" blev dock en rysare i finalen i Rom


Skivkonvolutet där hennes andra festival bidrag mitt i ett äventyr låg. Blev tvåa i svensk final.


Debut skivan där bla Främling ligger. Sålde 700 000 exemplar vilket är svenskt rekord för en debut platta.


Carola Häggkvist...är Drottningen av schlagern


Stjärnans väg genom festivalen

Förra veckan kunde vi se ett program om Carolas 25 år som artist.

Därför tänkte jag nu ängna mig lite åt Carolas väg i Melodifestivalen.

Denna divan gjorde sin första festival 1983, den magiska kvällen hon plockade fullpott av samtliga jurygrupper med sin melodi "främling".

Alla andra i starfältet fick se sig som bortsopade. En stjärna föddes.

Men hon blev faktiskt erbjuden en låt redan till Melodifestivalen året innan, "Gubben i lådan" hette det bidraget. Men av någon anledning så blev det ett: Nej tack från Carola. Kanske det var så att bidraget var för larvigt?

Faktiskt så blev en annan artist också presenterad med låten "främling" först. Kikki Danielsson tackade nej då hon tyckte låten var för vanlig!

När Carola vann fick hon också representera Sverige i finalen som avgick i Munchen, Tyskland. Där skapades också ett svenskt rekord. Hela 6,1 miljoner svenskar såg henne där hon till slut hamnade på en tredje plats. Debutskivan såldes i 700 000 exemplar vilket också är svenskt rekord för en debut platta. Av 25 folkparksturneér så satte hon publik rekord på 24 av dom. Inte först 7 år senare så kom hennes comeback i schlagern. 1990 var det dags igen med låten "mitt i ett äventyr"så kom hon BARA på en andra plats. Mitt under hennes framträdande av bidraget försvinner TV-bilden för hela stockholms området. Man anade sabotage och än i dag vet man inte riktigt vad som hände. Andra menar att det var nacka sändarna som gick sönder?


Just 1990 var jag så glad att Carola skulle komma tillbaka i tävlingen och i övrigt i karriären då hon under senare åren hade ägnat sig åt bibel studier. Så mitt i allt så försvann bilden och jag fick inte se hennes framträdande.

Till råga på allt så fick hon också se sig slagen av den helt okända brödra gruppen Edin-Ådahl med "som en vind"

Dagen efter spelade jag över tävlingen på grund av besvikelse.

(Dock har jag fått tag på festivalen på senare år)

1991 var det dags igen med stor revanschlusta så tog hon hem segern och fick åka till finalen som avgick i Rom.

Där skulle det visa sig att Carola hamnade på samma poäng och första plats med Frankrikes bidrag. Man fick titta på vilket land som hade fått flest fullpoängare, där hade man lika många. Vidare fick man titta på näst högsta poäng, Carola avgick med segern och Sverige vann.

2006 var det dags igen. Segern var redan innan förutsägbar och tävlingens andra bidrag bleka jämfört med Carolas insatser,

Trots röst problem så vann hon den svenska finalen och placerade sig på en femma i Aten. Förra året 2007 så blev det dock plattfall.

Stor förhands favorit men kom INTE med till finalen i den delfinalen hon var med. Utan Andreas Johnson och Carola fick åka till Kiruna där delfinalen för andra chansen utspelade sig.

Nordman mot Carola och hon fick se sig slagen och förlorade sin final plats till Globen ännu en gång.

Vem vet kanske vi får se henne när hon firar 30 år som artist?

Hoppas vi slipper vänta så länge till Sverige vinner Eurovision igen.



Annas låt blev en landsplåga och är omottligt lika populär fortfarande Dessutom var denna tjejen blott 15 år och det är den yngsta deltagaren i svensk final


Så här blev skivkonvulutet till vinnar bidraget E De det här du kallar kärlek.


som sjöngs av Lasse och Monica avgick med segern och placerade sig på en femma av 20 deltagande länder 1986. Vann? Det gjorde sandra kim för Belgiens räkning med Jaime la vie som också är landets enda seger i tävlingen.

'

Mosters festival fick mig fast

Tänk att det nu har gått 23 år sedan jag första gången såg min första Melodifestival. Jag skulle också börja i första klass och var sju år och blev frälst.

Det är faktiskt min moster, Sivs fel. Vi bodde grannar då jag som liten bodde i ett radhusområde. Hon hade spelat in Melodifestivalen 1986 och jag lånade den gång på gång av henne. Till slut fick mamma köpa loss bandet av henne för 50 kronor. Än i dag så håller jag det årets tävling som en av de bästa svenska festivaler genom tiderna. Bland medier och schlager favoriter spelas många av dessa melodier fortfarande. " Kärleken är evig" med Lena philipsson, "ABC" med Anna Book, " E de det här du kallar kärlek" med Monica Törnell och Lasse Holm. Style gjorde sitt genombrott som ny grupp då man tidigare hade namnet freestyle, de sjöng sitt bidrag in i mångas hjärtan med "Dover calias". Jag och mina bröder Tobias och Andreas mimade gång på gång till dessa låtar bla Style.

Tobias fick bli Christer Sandelin tvillingbrorsan var Tommy Ekman och jag Gigi Hamilton. En låt som mest blev känd för Jan Giou som statist i en av musik videorna som vampyr i låten "du förför mig" blev en klassiker bland schlager fantasterna. Alla låtarna detta år spelades i form av inspelade musikvideos.

Nanne Grönwall gjorde sin debut detta år i och med sin medverkan i gruppen Sound of music och deras eldiga låt "Eldorado". Gruppen Baden-Baden kom sågs och försvann men deras tävlings bidrag i låten "jag har en dröm" sjöngs mycket kring skolor omkring Sverige.

Sist nämnda bidrag detta år såg vi barn idolen från gruppen Pink sjöng "Fem i tolv", Dan Tillbergs "ABCD" kanske 1986 års festival mest okända låt som dock ändå kunde signeras Ingela pling Forsman som text författare som kom att bli festivalens mesta text författare. Slutligen Såg vi den okända Karin Risberg med "Stopp stopp stanna" som blev min personliga favorit i start ordningen. Som enligt upphovsmännen var en "försöks låt" då man under 80 talet bjöd på massor av synt i låtarna och detta ville upphovsmännen pröva på. Vilket ledde till festival plats. Längre gick den dock inte. I folkmun är det inte en känd låt. För mig blev det dock det..........


Kram


Fortsättning följer



Den Europeiska sångens stora pris

Jag tänkte här i min första BLOGG om schlagern ägna mig lite åt hur det hela började.......


Det hela började år 1955 då man genom generalförsamlingen inom Europeiska radiounionen som kort kallas EBU beslutade att tävlingen "den europeiska sångens stora pris" skulle gå av stapel år 1956. Ursprungsidén kom från Italiens egen sång tävling San Remo festivalen som hade pågått sedan 1951.

Man ville göra en internationell motsvarighet av tävlingen som skulle sändas över det gemensamma tv-nät som fått namnet Eurovisionen. Det allra första året deltog sju länder: Tyskland, Belgien, Italien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike och slutligen det land som var värdland och som också av gick med segern, nämligen Schweiz. Låten var "Refrain".

I dag är tävlingen en del av årets största och mest sedda nöjes program i hela Europa. Delar av Oceanien, Afrika, Asien och faktiskt Kanada sänder tävlingen. Tävlingen har också väckt intresse i "staterna" att göra en liknande tävling. Vem vet, kanske det blir "The world song contest i framtiden"? Jämför det med de första deltagar antalet 1956. I år kommer 43 länder att delta. Sverige dök inte upp först 1958 två år efter starten, då med Alice Babs som representerade Sverige med sången "Lilla stjärna", vi slutade på en hedrande fjärde placering av tio deltagande länder. Sverige tillhör en av elit länderna i Eurovision Song Contest. Vi har fyra segrar bakom oss, 1974 ABBA med " Waterloo" 1984 Herrey´s och Diggiloo, 1991 Carola med "Fångad av en stormvind" och senaste vinsten 1999 med Charlottes "Tusen och en natt". Vi har för det mesta kommit bland topp tio och det är man lite stolt över. Irland står för hela sju segrar. Frankrike, Storbritannien och Luxemburg står för fem vinster var. Portugal har deltagit längst i tävlingen sedan 1964 men utan att vinna en endaste gång. Som bäst har man nått en sjätte plats.


I dag är det mer accepterat att delta och gilla Melodifestivalen än vad det var förr. Folk som säger att de inte tittar, tittar på det så är det bara! Tävlinegn har fått fram en hel del kult klassiker som spelas flitigt och sjungs på en hel del karaokeställen. Många av Sveriges Elit musiker inom musik Sverige har deltagit och de som inte gjort det kommer tids nog att göra det. Mycket har hänt under de snart 54 åren som tävlingen hållit på. Jurysystem som byttes till telefon omröstningar, orkestern bytes ut till musik på band. I dag är det mycket mer en visuell tävling där inte bara sången eller musiken räknas utan även käder, framförande, fart och fläkt och en hel del mer eller mindre avancerade danssteg bakom artisten. Medan balladerna får alltmer svårt att hävda sig. I år är det också åttonde året som man använder sig av delfinaler i den svenska Melodifestivalen.



fortsättning följer.....

En Refrain för länge sedan


Lilla Stjärnan


RSS 2.0